CİTTASLOW AĞINA ÜYE 5 BELEDİYEMİZDEN HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ZİYARET

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Yeniboğaziçi, Lefke, Mehmetçik, Tatlısu ve Geçitkale belediye başkanlarını konuk etti.
Sakin şehirler anlamı taşıyan Cittaslow Ağı’na üye KKTC’li belediye başkanlarının ziyaretinde Türkiye ile Kıbrıs ilişkileri ele alındı.

SAVAŞ’TAN KIBRISLI BAŞKANLARA TAM DESTEK

Görüşmede, geçen ay içerisinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Kıbrıs’ta temaslarda bulduğunu hatırlatan Savaş, Ekim ya da Kasım ayında CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı olarak da Kıbrıs’ta bulunacaklarını söyledi. Savaş, “Sayın Genel Başkanımız ile birlikte Kıbrıs temaslarımızda önemli görüşmeler yaptık, artık uluslararası siyasette ademi merkeziyetçilik ön plandadır. Yerel yönetimler öne çıkmaktadır. dedi.

SAVAŞ: TÜRKLER BAĞIMSIZLIKTAN ÖDÜN VERMEYEN BİR MİLLETTİR

Uluslararası platformda iki ayrı devlet olarak güç birliği yapmak istediklerini ifade den Savaş, “Türkler bağımsızlıktan ödün vermeyen bir millettir. KKTC’nin tek ses olarak hareket etmesi gerekiyor. Milli davalarda Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı gibi güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ZİYARETTE EXPO VE HADO DA KONUŞULDU

10 Aralık’ta başlayacak EXPO 2021 Hatay’da Kıbrıs’ı da görmek istediklerini belirten Başkan Savaş, “Girne Belediyesi, organizasyona katılacak. Sizleri de görmek isteriz. Hatay Deniz Otobüsü(HADO) için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Sadece resmi izinleri bekliyoruz. İnşallah ilk seferi Kasım ayında Kıbrıs’a yaparız. HADO, Akdeniz’de bayrağımızı dalgalandıracak ve bizi birbirimize yaklaştıracak bir araç olacaktır” ifadelerini kullandı.

ZURNACILAR: TÜRKİYESİZ BİR KIBRIS DÜŞÜNÜLEMEZ

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar da heyeti temsilen yaptığı konuşmada, “Covid-19 engeline rağmen son zamanlarda Kıbrıs ile Türkiye arasında özellikle sanatsal ve kültürel anlamda güzel bir dayanışma var. Türkiyesiz bir Kıbrıs düşünülemez. Türkiye ile daha güzel ilişkiler kurmak istiyoruz. Kıbrıslı belediyeler olarak merkezi hükümetlerden daha geniş yetki talebimizi çeşitli zeminlerde dile getiriyoruz. Yerelin güçlenmesi halka hizmetin kalitesini artıracaktır” dedi.

BAŞKANLAR LÜTFÜ SAVAŞ’IN TEMSİLCİLİĞİNDEN MEMNUN

KKTC’li belediye başkanları Başkan Savaş’ın CHP’nin Kıbrıs yetkilisi olmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdi. Belediye başkanları, Kıbrıs Türkleri’nin görüşlerine Türkiye’den saygı duyulmasının kendileri için önemli olduğunu anlatırken, Lütfü Savaş’ın örnek bir belediye başkanlığını yaptığını ve kendisini ülkelerinde sık sık görmek istediklerini ifade etti.
Savaş’ı ziyaret eden KKTC heyetinde, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar’ın yanı sıra Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, Tatlısı Belediye Başkanı Hayri Orçan, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve CHP’nin KKTC Temsilcisi Mustafa Yürükçü yer aldı.
Başkan Savaş, ziyaretin sonunda konuklarına Hatay’a özgü çeşitli hediyeler sundu.